U bent hier

Aandachtsgebieden in het Individuele Zorgplan

22 december, 2015

Bij het werken met het individuele zorgplan wordt aangeraden om met een vast lijstje van aandachtsgebieden te werken. Daarbij kan gekozen worden voor een standaardlijst of een eigen (aangepaste) lijst.

Er wordt in de zorg al gewerkt met standaardlijsten, zoals de SAMPC of SFMPC of de domeinen van de probleemclassificatie van het Omaha-systeem. De SAMPC/SFMPC staat voor Somatisch, Algemene dagelijkse levensverrichting/Functioneel, Maatschappelijk, Psychisch en Communicatief. Deze methodiek dient als hulpmiddel om de zorgproblematiek van een patiënt te ordenen en in kaart te brengen. Het Omaha-systeem is een gestandaardiseerde taxonomie voor het beschrijven van de zorg voor een patiënt (zie http://www.omahasystem.org/). Voor de aandachtsgebieden kunnen ook de domeinen van de probleemclassificatie van het Omaha-systeem gebruikt worden: gezondheidsgerelateerd gedrag, psychosociaal, omgeving en fysiologisch.

Op dit moment is er nog geen lijst, die voldoende draagvlak heeft om als landelijke standaard voor de aandachtsgebieden te dienen. De keuze van de lijst wordt daarom overgelaten aan de praktijk.