U bent hier

Opbouw

5 juli, 2017

Het HIS-Referentiemodel kent drie invalshoeken: thema's, indeling en gegevens.

Een thema start met de context van een onderwerp: wat gebeurt er in het zorgproces rondom dit onderwerp en wat is hierbij belangrijke informatie voor het dossier? Vervolgens wordt bij thema en onder gegevens en functionaliteit verder beschreven hoe het HIS dit deel van het zorgproces ondersteunt. Daar worden ook de dossierdelen en gegevens die bij het thema horen genoemd, waarbij de lezer kan doorklikken naar deze onderdelen en gegevens.

De Indeling beschrijft de dossierdelen en andere delen in het HIS op een functioneel niveau. Een dossierdeel beschrijft de functionaliteit van dat onderdeel in het HIS. Daarbij worden ook de gegevens benoemd, die er worden beheerd.

De gegevens beschrijven medische en anderssoortige gegevens: hoe zien deze gegevens eruit en hoe gaat de gebruiker om met deze gegevens?

Volledige versie

De volledige versie biedt veel informatie speciaal bedoeld voor software-bouwers en informatici. De volledige versie is in te zien wanneer u een licentie heeft op het HIS-Referentiemodel. In de volledige versie zijn thema’s, dossierdelen en medische gegevens aangevuld met extra informatie. ‘Gegevens’ zijn in de volledige versie gespecificeerd als klassen met eigenschappen, methodes en relaties.

Vergeleken met de papieren / pdf versie is er meer informatie achter 'links' geplaatst. Het idee is dat u zo kunt inzoomen op relevante informatie als u dat wenst. Zoals bij de beschrijving van eigenschap of methoden bij een klasse. Als u de printvriendelijke versie bekijkt van een medisch gegeven (klasse) of dossierdeel, dan is al deze informatie 'uitgeklapt'.