Thema Aanvragen Medicatie

Publieksversie

De patiënt of de apotheker vraagt medicatie aan bij de huisarts. De huisarts beantwoordt de aanvraag, zowel bij het afwijzen als bij het accepteren ervan.

Inleiding

De huisarts communiceert met de apotheek of de patiënt over een voorstel voor mediatie, zoals een aanvraag voor herhaalmedicatie vanuit de apotheek. In het landelijk project Medicatieproces (zie lees verder) zijn de concepten hiervoor uitgewerkt en hoe deze met berichten worden uitgewisseld. Het HIS-Referentiemodel beschrijft functionaliteit rondom deze uitwisseling, en hoe informatie hierover wordt vastgelegd in het dossier van de patiënt.

Net als bij andere onderdelen in het Medicatieproces is het aanvragen van medicatie onderverdeeld in een therapeutisch en een logistiek deel. Het therapeutisch deel betreft het voorstel voor een medicatieafspraak (het starten, wijzigen of staken van medicatie). Het logistieke deel betreft het voorstellen van een verstrekkingsverzoek, zoals het aanvragen van herhaalmedicatie.

Dit thema beperkt zich tot het logistieke deel, waarbij een voorstel-verstrekkingsverzoek door de apotheek naar de huisarts wordt gestuurd. Dat is van toepassing wanneer de apotheker herhaalmedicatie aanvraagt bij de huisarts. Het aanvragen van medicatie door de patiënt en de uitwerking van het therapeutische deel, zal in een toekomstige versie van het HIS-Referentiemodel worden uitgewerkt.

Zorgproces en Informatie

De apotheek vraagt herhaalmedicatie aan, bijvoorbeeld omdat de patiënt meldt bij de apotheek dat hij medicatie te kort komt. De apotheker stuurt hiervoor een voorstel voor een verstrekkingsverzoek naar de huisarts. Wanneer de huisarts het voorstel accepteert stuurt hij, met eventuele aanpassingen, het geaccordeerde Verstrekkingsverzoek naar de apotheek. De huisarts kan het voorstel ook afwijzen. De huisarts kan zijn besluit toelichten. Wanneer de huisarts bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid aangeeft dan voorgesteld, kan hij motiveren waarom: hij wil de patiënt eerst spreken voordat hij de volledige hoeveelheid voorschrijft, en dat de kleinere hoeveelheid ter overbrugging is tot de volgende afspraak. Of bij een afwijzing kan de motivatie bijvoorbeeld zijn dat de huisarts weet dat de patiënt voldoende medicatie op voorraad heeft. Het besluit en de toelichting daarbij wordt tegelijk met het eventuele recept (met het Verstrekkingsverzoek) gestuurd naar de apotheek.

Gegevens en Functionaliteit

Het voorstel voor een verstrekkingsverzoek wordt gestuurd door middel van het bericht voorstel-verstrekkingsverzoek (VVV). In het praktijkdossierdeel Medicatievoorstellen, kan de huisarts alle voorstel-verstrekkingsverzoeken die aan de praktijk zijn geadresseerd bekijken en beantwoorden.

Bij het beantwoorden van een voorstel wordt het antwoord verzonden door middel van het bericht antwoord-voorstel-verstrekkingsverzoek (AVVV). Wanneer de huisarts het voorstel heeft geaccepteerd, stuurt hij het Verstrekkingsverzoek mee. De verslaglegging in het medisch dossier over deze communicatie gebeurt met het medisch gegeven Beantwoording-Medicatievoorstel en bij acceptatie ook het Verstrekkingsverzoek.

De Beantwoording medicatievoorstel wordt getoond in dossierdeel Medicatie en in het deelcontactenoverzicht. Niet alle beantwoordingen medicatievoorstel zijn relevant om te zien in het overzicht van deelcontacten. Een geaccepteerd en ongewijzigd voorstel zonder opgave van reden is bijvoorbeeld minder interessant om daarin weer te geven dan geweigerde voorstellen met een opgave van de reden. Daarvoor biedt het systeem filtermogelijkheden in het overzicht van deelcontacten.

Het is mogelijk voor de huisarts om in een SOEP-verslag aanvullend verslag te doen van het voorstel en zijn beantwoording ervan. Bij het invullen van het SOEP-verslag kan hij (delen van) het voorstel en de beantwoording uit de Beantwoording medicatievoorstel kopiëren.

Praktijkdossierdeel Medicatievoorstellen

Vanuit het Praktijkdossierdeel Medicatievoorstellen kan de zorgverlener voor alle patiënten de binnengekomen voorstel-verstrekkingsverzoeken zien en beantwoorden.

Meer over  Praktijkdossierdeel  Medicatievoorstellen

Dossierdeel Medicatie

In het dossierdeel Medicatie start, wijzigt en staakt de huisarts medicatie. Verder kan de huisarts een instructie naar de verstrekker sturen. De praktijkmedewerker legt het medicatiegebruik vast uit de anamnese. Tenslotte kan een toediening worden vastgelegd die in de huisartsenpraktijk is gedaan.

Meer over  Dossierdeel  Medicatie

Medisch gegeven Beantwoording medicatievoorstel

In een Beantwoording medicatievoorstel legt de huisarts vast wat hij met de apotheek heeft uitgewisseld over het aanvragen van medicatie.

Meer over  Medisch gegeven  Beantwoording medicatievoorstel

Medisch gegeven Verstrekkingsverzoek

De huisarts legt in het verstrekkingsverzoek vast hoeveel van, of voor welke periode, een geneesmiddel verstrekt moet worden.

Meer over  Medisch gegeven  Verstrekkingsverzoek

Medisch gegeven SOEP-verslag

De SOEP-structuur is een hulpmiddel voor het maken van een duidelijk verslag van een deelcontact. Het acroniem staat voor Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan. In een SOEP-verslag worden de S-, O-, E- en P-regel (ieder in vrije tekst) vastgelegd aangevuld. De S-regel kan aangevuld worden met een uitgebreider verslag van het verhaal van de patiënt. Het SOEP verslag wordt eventueel aangevuld met een ICPC bij de S-regel en/of de E-regel.

Meer over  Medisch gegeven  SOEP-verslag

Begrippen