Thema Patiëntvoorlichting

Publieksversie

Tijdens een patiëntcontact geeft de huisarts of een andere praktijkmedewerker voorlichting over bijvoorbeeld een aandoening of leefstijl. Hij kan hierbij voorlichtingsmateriaal verstrekken of daarnaar verwijzen.

Inleiding

Het is van belang dat de huisarts overzicht houdt over de gegeven voorlichting. Op die manier is het mogelijk om bij herhaalconsulten terug te komen op de behandelde onderwerpen en eventuele vragen hierover. Ook worden onnodige doublures voorkomen.

Diverse partijen bieden (schriftelijk) voorlichtingsmateriaal aan, zowel digitaal als op papier. Een deel van de digitale voorlichtingsmaterialen is direct vanuit het HIS benaderbaar. Dit thema beperkt zich tot voorlichtingsmaterialen die vanuit het HIS beschikbaar zijn.

Zorgproces en Informatie

Het is altijd mogelijk om voorlichting te geven, ongeacht hoe het contact plaats vindt: tijdens een fysiek consult in de spreekkamer, een telefoontje, e-consult, visite of bij de balie. 

De praktijkmedewerker zoekt vanuit het HIS naar passende voorlichting. Hij zoekt bijvoorbeeld naar een relevante pagina op een website zoals Thuisarts. Of hij zoekt naar niet-medicamenteuze adviezen met behulp van een consult-ondersteunende applicatie zoals een formularium. 

Op basis van de gevonden materialen geeft de praktijkmedewerker voorlichting aan de patiënt. Doordat hij in het medisch dossier bijhoudt welke voorlichting hij heeft gegeven, ontstaat een overzicht van alle gegeven voorlichting. Zo is het mogelijk dat hij, of een collega, hier in een latere fase nog eens op terug komt. 

De praktijkmedewerker kan voorlichtingsmateriaal uitprinten voor de patiënt. De praktijkmedewerker kan de voorlichting (bijvoorbeeld aanbevelingen voor de patiënt gebaseerd op de niet-medicamenteuze adviezen uit een formularium), of een verwijzing naar voorlichting (bijvoorbeeld een link naar een relevante webpagina), ook elektronisch verzenden naar de patiënt. Dit is mogelijk in het kader van een e-consult, maar ook als aanvulling bij andere patiëntcontacten.

Gegevens en Functionaliteit

Als de praktijkmedewerker voorlichting geeft, registreert hij informatie over de gegeven voorlichting in het medisch gegeven Voorlichting, ongeacht de manier waarop de voorlichting is gegeven. Als hij voorlichting of een verwijzing naar voorlichtingsmateriaal elektronisch verstrekt, valt dit onder Communicatie met de patiënt.

Dossierdeel Patiëntvoorlichting

In dit dossierdeel krijgt de huisarts ondersteuning bij het zoeken van voorlichting die digitaal benaderbaar is vanuit het HIS. Daarnaast krijgt hij ondersteuning bij het registreren van informatie over gegeven voorlichting. Ook houdt hij hier overzicht over de gegeven voorlichting.

Meer over  Dossierdeel  Patiëntvoorlichting

Medisch gegeven Voorlichting

In Voorlichting wordt vastgelegd over welk onderwerp, vanuit welke bron en door wie voorlichting aan de patiënt is gegeven.

Meer over  Medisch gegeven  Voorlichting

Dossierdeel Communicatie met patiënt

De huisarts kan via dossierdeel Communicatie e-consult-aanvragen beantwoorden of elektronisch voorlichting verstrekken aan de patiënt.

Meer over  Dossierdeel  Communicatie met patiënt

Medisch gegeven Patiëntinformatie

Het gegeven Patiëntinformatie bevat de vraag de van de patiënt, indien hij die elektronisch aan de zorgverlener heeft gesteld door middel van een e-consult-aanvraag, en het antwoord van de zorgverlener.

Meer over  Medisch gegeven  Patiëntinformatie

Module Consultondersteuning

Voorbeelden van modules voor Consultondersteuning zijn het werken met een formularium dat ondersteuning geeft bij het voorschrijven van medicatie of bij het aanbieden van relevante voorlichting voor de patiënt. Andere vorm is een module die patiëntspecifieke alerts geeft tijdens het consult over diagnostiek, beleid of medicatie. Binnen een HIS kunnen meerdere modules voor Consultondersteuning aanwezig zijn.

Meer over  Module  Consultondersteuning

Begrippen