Onderzoeksafspraak zelfmetingen
Publieksversie
In de onderzoeksafspraak zelfmetingen liggen afspraken vast tussen praktijkmedewerker en patiënt rondom het doen van zelfmetingen. De afspraken worden vastgelegd in een brief van het soort "onderzoeksafspraak zelfmetingen".
In de onderzoeksafspraak komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Reden voor zelfmeting
- Meten
- Wat
- Wanneer: hoe vaak, op welk moment op de dag en gedurende welke periode
- Per bepaling:
- Referentiewaarden
- Streefwaarden
- Persoonlijke streefwaarden
- Interventiewaarden
- Wanneer en met wie contact
- Doorgeven resultaten: hoe, wanneer en wat
- Welke bepalingen doorgeven aan huisarts
- Welke uitslagen komen in het medisch dossier
- Hoe en wanneer worden de beoordeling van de resultaten besproken
- Voorlichting: relevante informatie op Thuisarts
Idealiter is er bij het opstellen van de onderzoeksaanvraag al een groot deel van de tekst vooringevuld op basis van de situatie waarbij de zelfmetingen worden ingezet. De tekst kan dan nog worden aangevuld. Andere onderdelen zal de praktijkmedewerker nog specifiek moeten invullen (denk aan streefwaarden voor deze patiënt). Hiervoor zijn vooringevulde sjablonen nodig, die nog niet beschikbaar zijn.
De onderzoeksafspraak wordt vastgelegd als een uitgaande brief aan de patiënt. Daarbij wordt het soort 'onderzoeksafspraak zelfmetingen' uit NHG-Tabel 69 Soort Correspondentie vastgelegd.
Begrippen
-
De uitvoering van een bepaling door een persoon die zonder tussenkomst van een zorgverlener tot stand is gekomen, waarbij de meetwaarde iets kan zeggen over de mate van ziekte of gezondheid van de patiënt.
Zie ook: Thema ZelfmetingenVerzameling van vastgelegde afspraken over het doen van zelfmetingen.
De onderzoeksaanvraag zelfmetingen wordt vastgelegd in een document dat als brief aan de patiënt onder correspondentie valt.
Zie ook: Thema ZelfmetingenHet vastgelegde/opgeslagen resultaat van correspondentie betreffende een patiënt in het Medisch dossier.
De waarde (of bereik) voor een uitslag van een bepaling die de huisarts haalbaar acht voor deze patiënt en is afgesproken met de patiënt
Onder- of bovengrens van een interval waarbinnen het risico op complicaties laag is. Streefwaarden zijn waarden die samenhangen met een goede gezondheid.
Zie ook: Thema ZelfmetingenOnder- of bovengrens van een interval dat overeenkomt met een maximaal toelaatbaar risiconiveau.
Zie ook: Thema Zelfmetingen