U bent hier

Medisch gegeven Familie-anamnestisch gegeven

publieksversie 2022

In een familie-anamnestisch gegeven wordt per aandoening vastgelegd bij welk familielid deze aandoening voorkomt, op welke leeftijd de aandoening bij het familielid is geconstateerd en op welke leeftijd die daaraan is overleden. Ook bestaat de mogelijkheid om de afwezigheid van bepaalde ziekten in de familie vast te leggen. Het is niet verplicht alle gegevens in te voeren, omdat deze niet altijd allemaal bekend zijn.

Bij het vastleggen van een nieuw familieanamnestisch gegeven kan de zorgverlener aangeven welke aandoening in de familie voorkomt. Deze aandoening wordt voorzien van de bijbehorende ICPC-code. Hiervoor kan de zorgverlener zoeken naar de juiste ICPC uit NHG-tabel ICPC (tabel 24). Niet altijd zijn patiënten in staat deze informatie tot in detail aan te leveren (‘’vader had het aan zijn hart’’). Dan volstaat het registreren van de betrokken tractus (cardiovasculaire tractus ‘K'). Voor het vastleggen van de familierelatie is in het systeem de NHG-Tabel Familierelaties (tabel 43) aanwezig.

De gebruiker wordt ondersteund bij het vastleggen van diagnostische bepalingen over de familieanamnese. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van NHG-Tabel Koppeltabel familieanamnese en bepalingen (tabel 51).

printvriendelijkUse ctrl + p to print the page