Actuele omschrijving van de gezondheidskwestie, die bestaat uit de episodenaam en de episode-ICPC.
publieksversie 2022
Een overzicht van episodes en het bijbehorende beleid geeft de huisarts meteen een goed beeld van de actuele en belangrijke gezondheidskwesties van een patiënt. In dit dossierdeel is functionaliteit aanwezig om episodes vast te leggen en te beheren (verwijderen, aanpassen, ordenen) evenals het bijbehorende Beleid.
In een overzicht worden alle episodebundels (met de episodes die daar onder vallen), alle andere open episodes en de afgesloten episodes met een attentievlag weergegeven. Afgesloten episodes zonder attentievlag kunnen in tweede instantie worden weergegeven.
Episodebundels
In het overzicht worden episodes, die onder dezelfde bundel vallen, bij elkaar getoond. Het overzicht laat de episodebundel zien, wanneer er tenminste 2 Episodes uit de bundel aanwezig zijn. Om Episodes in HIS’en en de Centrale Huisartsenposten op dezelfde wijze te kunnen tonen, zijn standaard episodebundels vastgesteld (NHG-Tabel Episodebundels, tabel 57).
De Episodes in de bundel worden direct getoond onder de naam van de bundel, of de medewerker ziet alleen de namen van de bundels met het beleid van de gebundelde episodes. Hij kan de bijbehorende Episodes vervolgens inzien na ‘openklappen’. Dit kan op medewerker of praktijkniveau worden ingesteld.
Ordening episodes
Bij de open episodes worden episodes met een attentievlag bovenaan getoond. Een medisch medewerker kan de volgorde van de episodes binnen de onderverdeling open episodes met attentievlag en open episodes zonder attentievlag zelf aanpassen.
In het overzicht worden naast episodebundels en andere open episodes, de afgesloten episodes met attentievlag meteen getoond. Ook hierin kan de huisarts de volgorde aanpassen.
Zoeken
De zorgverlener heeft de mogelijkheid om het volledige overzicht van episodes (open en gesloten episodes en episodes met en zonder attentiewaarde) op basis van ICPC-code te filteren op een of meerdere tracti (ICPC-hoofdstukken). Daarnaast is het mogelijk om binnen de volledige overzicht van episodes te zoeken naar een specifieke ICPC-code.
Beleid
In een overzicht van Episodes wordt ook het bij de Episode horende Beleid getoond. Bij een ingeklapte bundel is het Beleid van de bijbehorende Episodes zichtbaar bij die bundel. Als je de bundel ‘openklapt’ worden de episodes met hun beleid getoond. De historie van het Beleid bij een Episode kan zichtbaar worden gemaakt.
Overzicht van episodes
Het overzicht van episodes geeft een opsomming van relevante gezondheidskwesties (klachten en diagnosen). Vanuit dit overzicht kan een episode geselecteerd worden om de vastgelegde gegevens bij de episode in te zien. Ook is daarbij zichtbaar te maken wat de historie van de episode was. Dit staat beschreven bij het Dossierdeel Deelcontacten.
Beheerde Medische Gegevens:
Episode
Een episode heeft een titel (naam en een ICPC). Bij een episode kan een beleid worden vastgelegd. Een episode groepeert de episode-items die bij de gezondheidskwestie horen.
De gezondheidskwestie wordt beschreven door middel van de episode-titel. Een episodetitel bestaat uit een episodenaam en een episode-ICPC (de ICPC-code). Minstens een van beide moet worden ingevuld. Bij het coderen in ICPC hoeft de episodenaam niet de letterlijke tekst van de ICPC-code te zijn, de medisch medewerker kan de episodenaam zelf formuleren. Bij voortschrijdend inzicht in de gezondheidskwestie moet de medisch medewerker de episodetitel kunnen veranderen.
Episodes met een attentievlag
De huisarts kan een attentievlag toekennen aan een episode om extra aandacht voor de episode te vragen. Voor een aantal indicaties is vaak of altijd sprake van een episode die aandacht vraagt. De ICPC's voor deze aandoeningen zijn opgenomen in NHG Tabel ICPC en attentiewaarde (tabel 50). Daarbij is er onderscheid in ICPC codes die mogelijk in aanmerking komen (categorie 1) en ICPC codes die bijna altijd in aanmerking komen (categorie 2) voor een attentiewaarde. Wanneer een nieuwe episode wordt vastgelegd of de episode-titel wordt aangepast en de ICPC hiervan komt voor in deze NHG Tabel, dan wordt voor categorie 2 (semi)automatisch een attentiewaarde bij deze episode vastgelegd. Voor categorie 1 wordt de huisarts gevraagd of hij voor deze episode een attentievlag wil vastleggen.
De attentievlag kan aanwezig blijven als een episode afgesloten wordt/is, wanneer de gebruiker het belangrijk vindt dit probleem in beeld te houden. Bij het afsluiten van een episode die voorzien is van een attentievlag krijgt de medisch medewerker de mogelijkheid om de attentievlag bij de af te sluiten episode te handhaven. Zo kan de huisarts een belangwekkende afgesloten episode in beeld houden.
Open en gesloten episodes
Episodes kunnen open (actueel) of gesloten (niet langer actueel) zijn. Wanneer een medisch medewerker een nieuwe episode aanmaakt zal deze open zijn. De medisch medewerker sluit de episode wanneer op dat moment geen zorg meer nodig wordt geacht in verband met de betreffende gezondheidskwestie. Een afgesloten episode kan weer heropend worden, indien er toch weer zorg nodig is.
Wanneer bij het afsluiten van een episode de bijbehorende episode-items voorzien zijn van een attentievlag, zal het systeem melden dat deze attentievlaggen worden verwijderd. Een uitzondering vormen behandelingen met attentievlag: de attentievlag bij een behandeling blijft gehandhaafd bij het sluiten van een episode. Wanneer de episode een of meer actuele medicatieafspraken bevat, wordt de medewerker hierop geattendeerd en zal hij de medicatie eerst moeten bijwerken.
Startdatum en begindatum
Bij een episode kan zowel de startdatum van de episode zelf (het begin van de contacten tussen arts en patiënt over een gezondheidskwestie) worden vastgelegd, als de begindatum van de in de episodetitel beschreven aandoening. Wanneer een medisch medewerker een nieuwe episode aanmaakt, wordt als startdatum automatisch de huidige datum vastgelegd, deze kan zo nodig door de medisch medewerker worden aangepast.
De begindatum van de aandoening hoeft alleen te worden vastgelegd als de medisch medewerker dat nodig vindt. Bijvoorbeeld als het om een eenduidige diagnose gaat, waarvan bekend is wanneer deze is gesteld. Het vastleggen kan ook later nog gebeuren, bv bij het aanpassen van een episodetitel van een klachtomschrijving naar een specifiekere diagnose.
Beleid
Een vastgelegd beleid hoort bij één episode. Beleid is géén episode-item, omdat alleen de meest recente versie van belang is en veranderingen in de tijd van ondergeschikt belang zijn.
De gebruiker legt onder beleid niet hetzelfde vast als in de P-regel. In het SOEP-verslag noteert hij in de P-regel een aan het moment gebonden plan. In het beleid legt hij het behandelingsdoel voor de lange termijn vast. Bijvoorbeeld bij adipositas: ‘door meer beweging en gezonder eten afvallen’ eventueel aangevuld met een streefgewicht. Of: wat het beleid is als een (proef) behandeling niet aanslaat met de criteria om te oordelen over de effectiviteit van die behandeling.
Een beleid kent drie toestanden:
- Geen beleid. Er is nooit beleid vastgelegd.
- Actueel beleid. Er is een beleid vastgelegd, al dan niet met een historie.
- Afgesloten beleid. Er is geen nieuw beleid afgesproken en het eerder afgesproken beleid is afgesloten. Het afgesloten beleid staat in de beleidshistorie.
Het meest recent ingevoerde beleid wordt actueel beleid genoemd. Als het beleid verandert kan het eenvoudig worden aangepast. Na opslag ontstaat een nieuw item met de naam actueel beleid. Het oude, oorspronkelijke beleid blijft bewaard en is terug te zien in de beleidshistorie. De beleidshistorie blijft altijd bestaan.
Als er na verandering in de situatie geen nieuw beleid meer wordt afgesproken kan de praktijkmedewerker het actuele beleid afsluiten. In het beleid bij de episode verschijnt dan de presentatietekst afgesloten beleid. Bij het afsluiten van een episode wordt een openstaand beleid automatisch opgeslagen als afgesloten beleid.
printvriendelijkUse ctrl + p to print the page