Thema Episodes
Publieksversie
Episodes zijn een belangrijk ordenend principe in het HIS.
Inleiding
Een episode beschrijft de gezondheidskwestie bij de patiënt. Een overzicht van episodes geeft daarmee een direct beeld van de de gezondheidskwesties bij de patiënt. Door episodegewijs te registreren houdt de huisarts de medische gegevens bij elkaar die op dezelfde gezondheidskwestie betrekking hebben.
Dit thema gaat in op het beheren van episodes en het geven van een overzicht van de aanwezige gezondheidskwesties.
Het inzien en beheren van informatie binnen een episode, staat beschreven bij het thema Contactregistratie en het bijbehorende dossierdeel Deelcontacten. In dat dossierdeel komt ook het werken met episodebundels voor het tonen van informatie uit samenhangende episodes aan bod.
Zorgproces en Informatie
Het overzicht van de episodes van een patiënt vormt de spil van het dossier. Vanuit deze lijst houdt de huisarts het medisch dossier van de patiënt bij.
Verloop gezondheidskwestie
Een gezondheidskwestie kan zich in de loop der tijd ontwikkelen. Bijvoorbeeld een patiënt met eenvoudige verkoudheid wordt steeds zieker als die verkoudheid zich verder ontwikkelt tot een pneumonie. De huisarts zal de gezondheidskwestie hier aanvankelijk een verkoudheid noemen, maar de klachten later omschrijven als een pneumonie. Hij past de aard (de titel) van de episode in de loop van de tijd aan van verkoudheid naar pneumonie.
Ook kan de huisarts komen tot nieuw inzicht over de gezondheidskwestie. Een patiënt bezoekt de huisarts bijvoorbeeld met klachten over vermoeidheid, waarbij de huisarts na aanvullend onderzoek constateert dat deze vermoeidheid veroorzaakt wordt door hypothyreoïdie. Ook hier verandert hij de titel van de episode, in dit geval van vermoeidheid naar hypothyreoïdie. De huisarts ziet in een episode terug hoe het beloop van deze episode is geweest als gevolg van veranderingen in het ziektebeeld of bij veranderende inzichten.
Overzicht episodes
Bij sommige patiënten is de lijst met episodes lang en daardoor onoverzichtelijk. De huisarts ordent deze lijst van episodes o.a. door afsluiten van episodes, het toekennen van attentiewaarde, het aanpassen van de volgorde van episodes en het werken met episodebundels.
Episodebundels
Om overzicht te houden, ziet de huisarts samenhangende episodes in het overzicht onder de naam van de episodebundel bij elkaar.
Beleid
De huisarts kan een beleid voor de lange termijn bedenken en beschrijven bij een episode. Bij een episode hoort één beleid. In dat beleid beschrijft de arts de doelen voor de lange termijn vanuit de optiek van de zorgverlener. Een beleid bij matige albuminurie kan bijvoorbeeld zijn: het verminderen van albuminurie door optimaliseren van de bloeddruk met een ACE-remmer.
Beleid moet onderscheiden worden van het Individuele Zorgplan. In het Individuele Zorgplan beschrijft de arts de persoonlijke invulling van de gemaakte afspraken vanuit de beleving van de patiënt. Dit is verder uitgewerkt bij Thema Individueel Zorgplan.
Verder wordt Beleid onderscheiden van de P-regel. Bij de P-regel legt de arts informatie vast over het beleid op korte termijn. Dit is verder uitgewerkt bij Thema Contactregistratie.
Gegevens en Functionaliteit
In het Dossierdeel Episodes legt de huisarts episodes vast of past ze aan en voegt een beleid toe bij een episode of past deze aan. Hij voorziet episodes eventueel van een attentievlag om ze nadrukkelijker in beeld te brengen. Hij kan hier verder overzicht krijgen over de geregistreerde episodes met het bijbehorende beleid. Verder kan hij hier de historie van een episode terugvinden.
Dossierdeel Episodes
Een overzicht van episodes en het bijbehorende beleid geeft de huisarts meteen een goed beeld van de actuele en belangrijke gezondheidskwesties van een patiënt. In dit dossierdeel is functionaliteit aanwezig om episodes vast te leggen en te beheren (verwijderen, aanpassen, ordenen) evenals het bijbehorende Beleid.
Meer over  Dossierdeel  EpisodesMedisch gegeven Episode
Een episode heeft een titel (naam en een ICPC). Bij een episode kan een beleid worden vastgelegd. Een episode groepeert de episode-items die bij de gezondheidskwestie horen.
Meer over  Medisch gegeven  EpisodeMedisch gegeven Beleid
Een vastgelegd beleid hoort bij één episode. Beleid is géén episode-item, omdat alleen de meest recente versie van belang is en veranderingen in de tijd van ondergeschikt belang zijn.
Meer over  Medisch gegeven  BeleidBegrippen
-
Actuele omschrijving van de gezondheidskwestie, die bestaat uit de episodenaam en de episode-ICPC.
Zorg die in een periode wordt verleend rondom een gezondheidskwestie. De duiding van de gezondheidskwestie kan in de loop der tijd kan veranderen door voortschrijdend inzicht of door het beloop van de aandoening.
Alle medische gegevens (Episode-items), die in de loop van de periode in het kader van de zorg rondom de gezondheidskwestie worden verzameld, worden geregistreerd bij de betreffende episode.
Opsomming van de episodetitels van episodes met hun beleid erbij.
De lijst vormt de ingang om verder te gaan naar de episode zelf en welke gegevens daarbij horen.
Een gegeven van de patiënt dat mede de toestand van een patiënt op een bepaald moment beschrijft in het kader van een episode.
Zie ook: Medisch gegeven Episode-item , Medisch gegeven Behandeling , Medisch gegeven Dossier-item , Medisch gegeven Episode , Medisch gegeven Inkomende brief , Medisch gegeven Persoonlijke streefwaarde , Medisch gegeven SOEP-verslag , Medisch gegeven Taak , Medisch gegeven Uitgaande brief , Medisch gegeven Uitslag , Medisch gegeven Verstrekkingsverzoek , Medisch gegeven Verwijzing , Dossierdeel Behandelingen , Dossierdeel Deelcontacten , Dossierdeel Episodes , Thema Contactregistratie , Thema Verwijzen , Episode versus DiagnoseChronologisch overzicht van alle episode-items van één patiënt.
Zie ook: Dossierdeel EpisodesEen verzameling van episodes van aandoeningen waarbij een samenhang is in de monitoring en de behandeling.
Met behulp van een episodebundel kunnen episodes-items uit verschillende episodes in samenhang worden getoond. Episodes uit een bundel worden bij elkaar getoond in het overzicht met episodes.
Een voorbeeld is de episodebundel diabetes mellitus met daarin de episodes diabetes mellitus type 2, diabetische retinopathie, diabetische nefropathie en perifere diabetische angiopathie.
Zie ook: Dossierdeel Deelcontacten , Dossierdeel EpisodesEpisode over een gezondheidskwestie waaraan geen zorg meer wordt verleend.
Zie ook: Medisch gegeven Episode , Dossierdeel EpisodesOmschrijving van de gezondheidskwestie op het moment dat het Episode-item werd vastgelegd.
Het episodelabel is gelijk aan de episodetitel(naam en ICPC-code) van de bijbehorende (eerst gekozen) Episode op het moment van registratie.
Episode die gekenmerkt is om extra aandacht te geven omdat deze een belangrijk welzijnprobleem of gezondheidskwestie betreft, dat het functioneren van de patiënt duidelijk beïnvloedt of kan beïnvloeden.
Zie ook: Medisch gegeven Episode , Dossierdeel EpisodesDoelstelling en beleid van de zorgverlener betreffende een episode, zoals afgesproken met de patiënt.