U bent hier

Twee nieuwe NHG-Tabellen gepubliceerd

18 september, 2017

Op 18 september 2017 zijn twee nieuwe NHG-tabellen gepubliceerd op de website van het HIS-referentiemodel. Het betreft NHG-Tabel 60 Preventiepgrogramma Griepvaccinatie en NHG-Tabel 63 Categorie mogelijke vertegenwoordiging patiënt.

NHG-Tabel 60 Preventiepgrogramma Griepvaccinatie

Deze tabel bevat de stappen om het Nationaal Programma Grieppreventie met het HIS te ondersteunen en informatie erover vast te leggen in patiëntendossiers.

Voor een goed begrip van de tabel en is een globale kennis van een aantal begrippen uit het HIS-Referentiemodel noodzakelijk.

Een preventieprogramma bestaat uit meerdere preventiestappen met elk een verzameling mogelijke resultaten. Een specifieke patiënt doorloopt een eigen preventietraject, dat is opgebouwd uit een aantal van deze preventiestappen, speciaal afgestemd op de situatie van deze patiënt. Informatie over de uitvoering van een preventiestap, zoals het resultaat van de uitgevoerde stap, wordt in het dossier van de patiënt opgeslagen als preventiegegeven.

Tabel 60, met preventiestappen voor het Preventieprogramma Griepvaccinatie, wordt op meerdere plaatsten bij de ondersteuning van een preventieprogramma gebruikt. Samen met het gebruik van de in het HIS-Referentiemodel beschreven preventiegegevens, vervangt dit het werken met ruiters, die nog in een aantal HIS’en gebruikt worden.

Zie voor meer informatie ook de beschrijving van dossierdeel Preventie en HIS-onderdeel Preventie-organisatie van het Thema Preventieprogramma's van het HIS-Referentiemodel.

NHG-Tabel 63 Categorie mogelijke vertegenwoordiging patiënt

Binnen dossierdeel Contactpersonen worden contactpersonen van de patiënt met hun bijbehorende NAW-gegevens beheerd. Met behulp van NHG-Tabel Categorie mogelijke vertegenwoordiging patiënt kan bij een contactpersoon de categorie worden vastgelegd op basis waarvan hij kan optreden als vertegenwoordiger bij wilsonbekwaamheid. Met de tabel is het ook mogelijk te onderscheiden of de vertegenwoordiging een meer- of minderjarige betreft.

Zie voor meer informatie de beschrijving van Contactpersonen en vertegenwoordiging in het HIS-Referentiemodel.