Dossierdeel Multidisciplinair behandelplan

Publieksversie

In het Dossierdeel Multidisciplinair behandelplan kan een zorgverlener een nieuw Multidisciplinair behandelplan invoeren, een tussentijdse aanvulling doen op de stand van zaken bij een aanpak en na een volgend MDO een nieuwe versie van het Multidisciplinaire behandelplan invoeren.

Indien er nog geen Multidisciplinair behandelplan aanwezig is, wordt bij het openen van het dossierdeel een leeg plan getoond dat de praktijkmedewerker kan invullen. Anders wordt het laatste Multidisciplinaire behandelplan getoond: de klachten en gezondheidsrisico’s van de patiënt, de afgesproken doelen, de bijbehorende episodes, de aanpak en de behandeltaken. Het gaat hier om alles dat tijdens het laatste MDO nieuw opgenomen is, actueel was of in het afgelopen MDO is afgesloten. Het is duidelijk zichtbaar of er ook eerder afgesloten behandeldoelen of behandeltaken zijn. Deze zijn na te slaan in de historie. Bij een behandeltaak uit het actuele Multidisciplinair behandelplan is zichtbaar wie de uitvoerder is. Bij een behandeltaak zijn ook het bijbehorende plan van aanpak, het behandeldoel en de klacht, die aanleiding gaf voor de behandeltaak, zichtbaar.

Tussentijdse aanvulling

Tussen verschillende MDO’s door kan aanvullende informatie over de stand van zaken van een aanpak worden toegevoegd aan het meest recente Multidisciplinaire behandelplan. Indien een externe betrokken zorgverlener zelf niet het behandelplan kan aanvullen, vraagt hij aan de regiebehandelaar de stand van zaken bij een aanpak aan te vullen. In alle andere gevallen vult de zorgverlener de stand van zaken zelf aan en ontvangt de regiebehandelaar hierover bericht.

Volgend Multidisciplinair behandelplan

In een volgend MDO wordt een nieuwe versie van het Multidisciplinair behandelplan vastgesteld en vastgelegd. Hierbij wordt uitgegaan van het actuele Multidisciplinaire behandelplan dat is vastgesteld in het voorgaande MDO. Binnen het Multidisciplinaire behandelplan is de status van de klachten en gezondheidsrisico’s, de doelen en de behandeltaken zichtbaar. Hierbij onderscheiden we:

  • Lopend: informatie is al eerder vastgelegd, maar is nog steeds actueel is. 
  • Nieuw: informatie is nieuw toegevoegd
  • Afgesloten: klacht of risico, behandeldoel of behandeltaak uit de voorgaande versie van het Multidisciplinaire behandelplan, die is afgesloten. 

Daarnaast is bij een aanpak met behandelafspraken en stand van zaken zichtbaar of het gaat om een kopie: de aanpak met afspraken behoort tot een andere klacht en behandeldoel binnen het Multidisciplinaire behandelplan en wordt ook bij deze klacht of risico en behandeldoel gebruikt.

In het MDO kunnen nieuwe klachten en gezondheidsrisico’s, behandeldoelen en aanpakken worden geformuleerd en toegevoegd inclusief de bijbehorende behandeltaken. Wanneer eerder geregistreerde klachten en gezondheidsrisico’s, behandeldoelen, (inclusief bijbehorende) aanpak en (eventueel bijbehorende) behandeltaken uit het laatste Multidisciplinaire behandelplan nog actueel zijn, komen ze ook terecht in de nieuwe versie van het Multidisciplinaire behandelplan.

Het kan zijn dat het vorige MDO verschilde van het huidige MDO qua insteek (bv ouderenzorg versus polyfarmacie) en samenstelling. Desalniettemin komen alle afspraken terecht in hetzelfde Multidisciplinaire behandelplan.

Het actuele Multidisciplinaire behandelplan toont alle afspraken die tijdens het laatste MDO nieuw zijn opgesteld, geactualiseerd, afgesloten of ongewijzigd zijn. Bij een behandeltaak is zichtbaar wie de uitvoerder is. Bij de behandeltaken zijn ook het bijbehorende plan van aanpak, het behandeldoel en de klacht, die aanleiding gaf voor de behandeltaak, zichtbaar. De onderdelen zijn alle voorzien van een invoerdatum, die direct wordt getoond of kan worden naslagen.

Afsluiten

Wanneer besloten wordt om niet meer met het Multidisciplinaire behandelplan te werken, sluit de regiebehandelaar het gehele plan af. Er kan later, indien gewenst, een nieuw behandelplan worden opgesteld. Eerder afgesloten multidisciplinaire plannen zijn na te slaan in dit dossierdeel.

Beheerde Medische Gegevens:

Multidisciplinair behandelplan

In het Multidisciplinaire behandelplan liggen de afspraken vast, die in het multidisciplinair overleg zijn gemaakt. Het gaat om welke klachten en gezondheidsrisico’s van de patiënt worden aangepakt, welke episodes daarbij betrokken zijn, welk behandeldoel men voor ogen heeft, wat hierbij de aanpak is en welke behandeltaken daarvoor worden afgesproken en bij wie deze worden belegd.

Meer over Multidisciplinair behandelplan

Begrippen