Wijzigingen 2024
Nieuw zijn de beschrijvingen van het Multidisciplinair overleg met het Multidisciplinair behandelplan, de Informatie-uitwisseling met de huisartsenpost, en het vastleggen en communiceren van voorlichting aan de patiënt. Enkele aanpassingen zijn gedaan rondom het individueel zorgplan en het zorgnetwerk alsook rondom het afsluiten van episodes.
Multidisciplinair samenwerken
Bij complexe zorg is samenwerking met andere (externe) zorgdisciplines noodzakelijk voor het bieden van goede zorg.
Multidisciplinair overleg
In een multidisciplinair overleg stemmen de zorgverleners, die betrokken zijn bij de zorg voor de patiënt hierover af. Dit is beschreven in het Thema Multidisciplinair overleg.
Het HIS-Referentiemodel 2024 beschrijft hoe de doelen, afspraken en taakverdeling uit een multidisciplinair overleg gestructureerd kunnen worden vastgelegd in het HIS. Het dossierdeel Multidisciplinair Behandelplan beschrijft specifiek hoe een huisarts of POH een multidisciplinair behandelplan kan invoeren, tussentijds aanvullen en actualiseren en afsluiten.
Zorgnetwerk
Binnen de multidisciplinaire samenwerking rondom de patiënt is een speciale rol weggelegd voor de regiebehandelaar: deze zorgverlener coördineert de zorg rondom de patiënt. Vanuit deze verantwoordelijkheid zorgt deze zorgverlener voor het bijhouden van het multidisciplinair behandelplan en/of het individueel zorgplan. De rol is beschreven in het Thema zorgnetwerk en het Medische gegevens Betrokken Praktijkmedewerker en Externe zorgverlener.
Individueel zorgplan
De term regiebehandelaar is ook doorgevoerd in de tekst over het individueel zorgplan. De term ‘probleem’ binnen het zorgplan leverde verwarring op en is vervangen door ‘belemmering’. De ontwikkeling van het multidisciplinair behandelplan heeft nieuwe inzichten opgeleverd voor het individueel zorgplan, maar deze zullen pas in een volgende versie verwerkt worden.
Patiëntvoorlichting
Het is wenselijk om overzicht te hebben welke voorlichting aan de patiënt is gegeven. Daarvoor registreert de praktijkmedewerker informatie over gegeven patiëntvoorlichting. Het gaat hier om welke voorlichting, door wie, wanneer is gegeven. Dit staat beschreven in een nieuw Thema Patiëntvoorlichting, Dossierdeel Patiëntvoorlichting en Medisch gegeven Voorlichting. Wanneer de praktijkmedewerker zijn voorlichting elektronisch doorgeeft aan de patiënt, valt dit onder communicatie met de patiënt. Daarom zijn wijzigingen aangebracht in het Dossierdeel Communicatie met de patiënt en het Medisch gegeven Patiëntinformatie. De focus ligt op voorlichtingsmateriaal die vanuit het HIS benaderd kan worden zoals bijvoorbeeld uit een module voor consultondersteuning. De tekst bij Module Consultondersteuning is hierop aangepast.
Afsluiten van episodes
Om episodelijsten overzichtelijk te houden, kan de huisarts episodes afsluiten. Het HIS-Referentiemodel beschrijft nu verschillende mogelijkheden om episodes af te sluiten. Nieuw is het automatisch afsluiten van episodes. Dit kan na een vast, ingestelde termijn of na een termijn die de huisarts aangeeft bij het starten een nieuwe episode. De huisarts geeft aan wanneer een episode waarschijnlijk kan worden afgesloten. Deze episode kan zo, na het verstrijken van de aangegeven termijn, automatisch worden afgesloten. Deze aanvullingen zijn beschreven in het Medisch gegeven Episode.
Informatie-uitwisseling met de huisartsenpost (HAP)
Voor de continuïteit van zorg is informatie-uitwisseling tussen de vaste huisarts en de huisartsenpost essentieel. Deze uitwisseling is beschreven in de richtlijn NHG-Richtlijn Gegevensuitwisseling huisarts en huisartsenpost. Hoe het systeem dit ondersteunt, is nu uitgewerkt in een thema.
Het nieuwe Thema Informatie-uitwisseling met de huisartsenpost beschrijft hoe informatie vanuit het waarneemretourbericht verwerkt kan worden zodat deze informatie gestructureerd landt op juiste plek in het medisch dossier.
Om de waarnemer op de huisartsenpost te wijzen op belangrijke informatie, kan de huisarts medische gegevens aanmerken als ‘leeswaardig’ voor de huisartsenpost. Dit is beschreven in het Medisch gegeven Leeswaarde en Praktijkdossierdeel Overdrachten naar huisartsenpost. Dit heeft ook geleid tot enkele aanpassingen aan het Overzicht Uitwisseling en het Patiëntendossier.